28 februari 2008

Från GUSTO kaffe bloggen

Idag börjar Carpe Diem (frisörsalong på Storgatan i Växjö) att servera Haugaard Cuatro som bryggkaffe till sina kunder. Haugaard Cuatro är det kaffe som Elin och Simon använde i uttagningarna till Barista Cup i Malmö. Det består av en blandning av 4 brasilianska bönor som varsamts rostats av David Haugaard. Som bryggkaffe blir Cuatron väldigt fyllig och söt. Så söt att ingen i vår testgrupp ville ha mjölk eller socker i, trots att de brukar ha det när de dricker kaffe i vanliga fall. Vi har ett antal återförslutbara 250g påsar i butiken om någon vill prova att brygga hemma.Kaffet på Carpe Diem bryggs i en speciell bryggare med filter som är designade för att släppa igenom så mycket som möjligt av de fetter och proteiner (=smaker) som finns i kaffet. När kaffet är bryggt hälls det omgående över i en specialtermos som håller kaffet färskt i drygt en timma. Det kaffe som inte dricks upp under den timman hälls ut och ersätts av nybryggt.Många ser tyvärr ner på bryggkaffe som produkt men det är inte bara en väletablerad bryggmetod i Sverige utan även en av de mer kvalitetsstabila sätten att producera kaffe. Har man bra utrustning behöver användaren egentligen inte hålla koll på mer än att kaffet är så färskmalet som möjligt och att utrustningen rengörs korrekt. Det är därför extra tråkigt att så många caféer och restauranger inte bryr sig mer om att servera ett gott bryggkaffe. Ett lysande undantag är Tössebageriet i Stockholm som serverar en Haugaard Brazilian Tileco, läs lite mer här och här.För tedrickarna har Carpe Diem satsat på Kusmi löste men vi tittar på lite andra intressanta produkter och lösningar för dem på sikt.Detta är ett roligt och givande samarbete för båda parter och tillsammans med den återkoppling som vi får från Carpe Diems kunder kommer vi att kunna vidareutveckla bryggkaffet. Vi har ett par intressanta bryggkaffeblandningar som vi kommer att testa på Carpe Diems kunder under våren/sommaren.Självklart kommer vi att skapa fler samarbeten av det här slaget eftersom det ger oss en ypperlig chans att prova olika sorters kaffe och bryggtekniker i olika miljöer och få en direkt återkoppling både från de som serverar och de som serveras kaffet.
Upplagd av Mathias Gaunitz på torsdag, februari 28, 2008 1 kommentarer

Inga kommentarer: